Výborný recept na tento dezert pro nás připravila Kristýna Svobodová (@varime_s_kristy). Jste připraveni? Jdeme na to!
Potřebný čas?
Čas přípravy: do 5 minut
Čas vaření: 8 minut
Počet porcí: podle množství
Co budeme potřebovat?
- 1 nebo 2 balení filo těsta, v závislosti na velikosti plechu
- 200 g rozpuštěného másla (nebo použijte sprej s máslovou chutí)
- 300 g mletých ořechů (směs mandlí, vlašských ořechů a pistácií)
- 1 lžička mleté skořice
- Ořechy na ozdobu
Na sirup:
- 150 ml vody
- 200 g třtinového cukru
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
Jak budeme postupovat?
- Nejprve si připravte formu. Já použila kulatou formu o průměru 20 cm.
- Rozbalte balení těsta. Jednotlivé pláty těsta okrojte tak, aby měly tvar vaší formy, do které budete baklavu skládat.
- Připravte si namleté ořechy. Pokud používáte více druhů, smíchejte je a přidejte skořici.
Proces skládání baklavy:
- Začněte baklavu skládat do formy. Do formy postupně vložte 10 plátů těsta tak, že na každý plát nanesete máslo nebo použijete sprej. Poté položte další plát a znovu ho potřete máslem. Tento proces opakujte, dokud nebudete mít 10 plátů v formě.
- Na desátý plát těsta nasypte čtvrtinu ořechů a rovnoměrně je rozprostřete. Poté pokračujte skládáním dalších plátů těsta, které znovu promažete máslem.
- Tento proces opakujte tak, že výsledek bude vypadat následovně: 10 plátů těsta - čtvrtina ořechů - 5 plátů těsta - čtvrtina ořechů - 5 plátů těsta - čtvrtina ořechů - 5 plátů těsta - čtvrtina ořechů - 10 plátů těsta.
Proces krájení a pečení:
- Předehřejte horkovzdušnou troubu na 170°C a pečte baklavu po dobu 20 minut. Po 10 minutách snižte teplotu na 160 stupňů.
- Poté vyjměte baklavu z trouby a ihned ji nakrájejte na různé tvary podle vaší fantazie. Dále ozdobte baklavu ořechy.
Teď je na řadě sirup:
- Mezitím, kdy je baklava v troubě, připravte si sirup. Do hrnce dejte vodu, přidejte med, cukr a citronovou šťávu. Zahřejte směs a nechte vše rozpustit. Poté vařte ještě 5 minut. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
Dokončení baklavy:
- Ihned poté, co vyjmeme baklavu z trouby, zalijte ji sirupem po celém povrchu.
- Nechte baklavu vychladnout a poté ji servírujte.
Tím máte hotovou výtečnou baklavu s medem a ořechy!
Postup platí pro fritézy Cosori CP158 Premium Smart a Cosori CS 158 Premium.