Autor: Michal Turna
Instagram @horkovzdusnerecepty
Jaké přísady jsou potřeba na těsto na koblihy a co dále budeme potřebovat?
Nyní se společně podíváme, jak udělat těsto na koblihy a jaký je kompletní postup pro přípravu luxusních koblížků, které zvládne úplně každý…
Domácí koblihy se mohou plnit více způsoby
Obě varianty mají něco do sebe, ta první je náročnější, protože může během pečení náplň unikat.
Nicméně jde jen o to, že na těsto dáte náplň a pak postupným přehýbáním zabalíte.
Plnění syrových koblih je super v tom, že pak máte náplň rozprostřenou po větší části koblihy a ne jen uprostřed, takže náplň cítíte v každém kousnutí.
Varianta plnění hotových koblih je jednodušší a dělá se tak, že třeba nožem v jednom bodu ze strany projedete zhruba do poloviny koblihy a pak plníte plnící pistolí či plnícím sáčkem.
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 170 °C a času 10 minut.
Za tu dobu se krásně udělají na povrchu a uvnitř zůstanou krásně nadýchané a jemné.
Určitě však bude záležet na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, velikosti jednotlivých koblih a také vašich osobních preferencích.
Nám ale funguje 10 minut při 170 stupních perfektně! 👌
Koblihy se nejlépe dělají z klasické pšeničné hladké mouky.
Ta funguje suprově a má také nejlepší vlastnosti, takže z ní uděláte prostě to nejlepší těsto, na které jste z koblih zvyklý.
Pokud ale chcete vyzkoušet i jiné mouky třeba z důvodu alergie či dietních návyků, tak se dají dobře udělat třeba i ze špaldové mouky.
Přestože rádi zkoušíme nové věci a nebráníme se experimentování, tak musíme uznat, že tradiční pšeničná hladká mouka nám vychází nejlépe…
Jestli vás zajímá, jak dlouho můžete nechat kynout těsto na koblihy, tak doporučujeme minimálně půl hodiny.
Bude záležet na celkové dávce atd., ale půl hodiny je za nás minimum, aby byl výsledek takový, jaký si přejeme 🙂
Zde je důležitá trpělivost a skutečně se uspěchat proces kynutí nevyplácí.
Pokud se ptáte, jak uchovat koblihy do druhého dne, tak nám funguje dobře nechat je pod utěrkou s tím, že důkladně obalíte celý talíř a utěrku obalíte až pod dno talíře.
To zabrání tomu, aby koblihy ztvrdly a okoraly.
Takto vydrží klidně další den a chutnají stále velmi dobře.