Objednávky doručujeme pouze v rámci České republiky. Na Slovensko nezasíláme!

cart
Košík
menu

Domácí koblihy v horkovzdušné fritéze

17. dubna

Autor: Michal Turna

www.horkovzdusnerecepty.cz

Instagram @horkovzdusnerecepty

Jaké přísady jsou potřeba na těsto na koblihy a co dále budeme potřebovat?

  • hladká mouka – 500 g
  • máslo – 50 g + 50 g na potření
  • mléko – 200 ml
  • cukr moučka – 50 g + na posypání
  • droždí – 1 kostka
  • vaječné žloutky – 4 ks
  • sůl – špetka
  • rum – volitelně, ale doporučujeme 🙂

 

Nyní se společně podíváme, jak udělat těsto na koblihy a jaký je kompletní postup pro přípravu luxusních koblížků, které zvládne úplně každý…

  • začneme vytvořením těsta – nejprve do mísy vložíme prosetou mouku a cukr
  • v prostředku uděláme důlek a nalijeme vlažné mléko, přidáme droždí a špetku soli
  • promícháme a necháme 5 minut odpočinout
  • následně přidáme žloutky a změklé máslo, vše důkladně zapracujeme
  • my používáme kuchyňský robot, který nám usnadní práci a je vše rychleji a důkladněji vypracované
  • přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň půl hodiny
  • předehřejeme horkovzdušnou fritézu na 170 °C po dobu 3 minut
  • my jsme si dnes vzali na pomoc horkovzdušnou fritézu Cosori P653 PREMIUM II Plus Chef edition 6,2l
  • těsto rozválíme a rozdělíme na stejně velké části – nám vždy vychází cca 8 kusů s tím, že je vykrajujeme nejširším hrnkem s průměrem cca 10 cm
  • o možnostech plnění se dočtete níže
  • koblížky pomažeme rozpuštěným máslem a vložíme do košíku horkovzdušné fritézy na 10 minut při 170 stupních s tím, že po 5 minutách je pomažeme rozpuštěným máslem a otočíme
  • tímto způsobem se krásně a rovnoměrně propečou ze všech stran
  • jakmile jsou koblihy dle našich představ, tak je můžeme vyndat a nechat cca 10 minut odpočinout
  • před podáváním posypeme moučkovým cukrem

 

Jak naplnit domácí koblihy?

Domácí koblihy se mohou plnit více způsoby

  • plníme ještě syrové koblihy tak, že do koblih rovnou dáváte oblíbenou přísadu a až poté fritujete
  • plníme až hotové koblihy

Obě varianty mají něco do sebe, ta první je náročnější, protože může během pečení náplň unikat.

Nicméně jde jen o to, že na těsto dáte náplň a pak postupným přehýbáním zabalíte.

Plnění syrových koblih je super v tom, že pak máte náplň rozprostřenou po větší části koblihy a ne jen uprostřed, takže náplň cítíte v každém kousnutí.

Varianta plnění hotových koblih je jednodušší a dělá se tak, že třeba nožem v jednom bodu ze strany projedete zhruba do poloviny koblihy a pak plníte plnící pistolí či plnícím sáčkem.

 

 

Jak dlouho a na jakou teplotu smažit koblihy v horkovzdušné fritéze?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 170 °C a času 10 minut.

Za tu dobu se krásně udělají na povrchu a uvnitř zůstanou krásně nadýchané a jemné.

Určitě však bude záležet na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, velikosti jednotlivých koblih a také vašich osobních preferencích.

Nám ale funguje 10 minut při 170 stupních perfektně! 👌

 

Jaké jsou možné náplně do koblih?

  • povidla
  • různé druhy marmelád – jahodová, meruňková atd.
  • čokoláda
  • pudink
  • ořechová másla

 

Z jaké mouky dělat koblihy?

Koblihy se nejlépe dělají z klasické pšeničné hladké mouky.

Ta funguje suprově a má také nejlepší vlastnosti, takže z ní uděláte prostě to nejlepší těsto, na které jste z koblih zvyklý.

Pokud ale chcete vyzkoušet i jiné mouky třeba z důvodu alergie či dietních návyků, tak se dají dobře udělat třeba i ze špaldové mouky.

Přestože rádi zkoušíme nové věci a nebráníme se experimentování, tak musíme uznat, že tradiční pšeničná hladká mouka nám vychází nejlépe

 

Jak dlouho kyne těsto na koblihy?

Jestli vás zajímá, jak dlouho můžete nechat kynout těsto na koblihy, tak doporučujeme minimálně půl hodiny.

Bude záležet na celkové dávce atd., ale půl hodiny je za nás minimum, aby byl výsledek takový, jaký si přejeme 🙂

Zde je důležitá trpělivost a skutečně se uspěchat proces kynutí nevyplácí.

 

Jak skladovat domácí koblihy?

Pokud se ptáte, jak uchovat koblihy do druhého dne, tak nám funguje dobře nechat je pod utěrkou s tím, že důkladně obalíte celý talíř a utěrku obalíte až pod dno talíře.

To zabrání tomu, aby koblihy ztvrdly a okoraly.

Takto vydrží klidně další den a chutnají stále velmi dobře.

 

chat
Nebo nám napište na
Přihlášení
Nemáte ještě účet?Zaregistrujte se.